Pijnloos verhuizen naar een zorgomgeving…

Verhuizen is altijd een stressvol gebeuren. Het is nooit gemakkelijk om afscheid te nemen van een huis waar je graag hebt gewoond. Vooral als je bejaard bent en je verhuist omdat je extra zorg nodig hebt.

Plan en bereid alles goed voor

Met de juiste planning en voorbereiding kan de verhuizing voor alle betrokkenen pijnloos verlopen. Hier zijn enkele korte simpele tips om de overgang voor iedereen zo soepel mogelijk te laten verlopen:

1. Oplijsting

Maak een lijst van wat je in jouw nieuwe huis nodig hebt. Dit kan gaan van basisbenodigdheden zoals potten en pannen tot speciale dingen zoals een rolstoelhelling of handgrepen in de badkamer.

2. Begin tijdig

Begin vroeg met inpakken. Dit zal helpen om de stress van de verhuizing te minimaliseren.

3. Labels tegen frustraties

Label elke doos met de kamer waar hij thuishoort en de inhoud van de doos. Dit zal het uitpakken veel gemakkelijker maken.

4. Plan en bespreek

Plan voor onderbrekingen in de vaste routine. Een verhuizing kan het dagelijkse leven erg verstoren. Zorg voor een grondige bespreking en voorbereiding op maat. Afhankelijk van de persoon en hoe goed hij met veranderingen in zijn schema om kan moet je hier meer aandacht aan besteden.

5. Neem de tijd

Neem de tijd voor het in- en uitpakken. Probeer het niet allemaal in één dag te doen. Verspreid het over een paar dagen zodat je niet overweldigd raakt en voldoende tijd neemt om te selecteren, sorteren en labelen.

6. Afscheid nemen

Plan een moment in om afscheid te nemen. Neem afscheid van je oude huis met dierbare herinneringen. Neem eventueel ook afscheid van oude spullen die een emotionele waarde hadden. Denk eraan, dit is niet het einde, het is gewoon een nieuw hoofdstuk in het leven.

Ontdoe je van de rommel

Het is één van de moeilijkste dingen bij een verhuizing is het loslaten van alle spullen die je in de loop der jaren hebt verzameld. Als je gaat downsizen naar een kleiner huis of appartement, zal je zich moeten ontdoen van een deel van jouw bezittingen. Dit kan voor veel mensen een zeer emotionele beslissing zijn. Lees hier meer over de verschillende manieren om spullen weg te doen.

De beste manier om dit aan te pakken is ruim voor de verhuizing te beginnen. Begin met het doornemen van elke kamer en beslis wat je echt nodig hebt en waar je zonder kunt leven. Wees meedogenloos in je besluitvorming en bewaar niets alleen omdat het sentimentele waarde heeft. Als je het het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, is de kans groot dat je het in de nieuwe woning ook niet zult gebruiken.

Verhuizen voor senioren 

Verhuizen kan een moeilijke en stressvolle ervaring zijn voor senioren. Lees hier hoe je dit aanpakt en wat je kunt doen wanneer je een oudere helpt verhuizen, om het proces soepeler zullen laten verlopen.

Nieuwsbrief

Handig tips in je inbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige verhuistips direct in je mailbox. We helpen je met advies en delen onze ervaring zodat uw verhuizing vlot kan verlopen.

Vergelijkbare berichten